Organik Denim

Denim aslında kot kumaşının teknik ve global adıdır. Kökeni Fransa’nın De’Nimmes şehrinden geliyor, çünkü kumaşın indigo ile buluşmadan önceki ham hali ilk defa bu şehirde üretilmiş. Kot kelimesine gelince; onunda keyifli bir hikayesi var. Kot, adını Türkiye’ye ilk defa kumaşı getiren Muhteşem Kot’un soyadından almış.

Denim ürünler birçok yıkama işlemine tabii tutuluyor, giysilerin renkleri açılıp üzerindeki efektler çoğaldıkça işlem sayısı artarken kullanılan su ve enerji miktarı da aynı oranda artıyor, bu sebeple denim dünyası su ve enerji tüketimini yavaşlatmanın yollarını arıyor.

Su kullanımı azaltıcı yeniliklerden bir tanesi ozon teknolojisi: Bu teknoloji ile yıkama ve ağartcı kullanmadan renk açma yapılabiliyor. Levi’s markasına ait Waterless serisi bu yöntemle yapılmış ürünlerden oluşuyor. 2011 yılından beri devam eden Waterless projesi ile 1 milyar litre su kurtarılmış, şu an üretimin yüzde 25’i bu proses ile üretilirken, 2020 ‘de tüm ürünlerin yüzde sekseninin bu proses ile üretilmesi amaçlanıyor. Patagonia isimli şirket ise denim pantalonlarını yıkamayarak ham halindeki rengini koruyarak, su kullanımına dur demiş.

Bir başka öncü marka ise Tükiye’den İsko Denim, inovasyon konusundaki öncü duruşu ve denim kumaş konusundaki derin mirası ile yakınlarda Earth Fit adı ile çıkardıkları kumaş serisi ile kumaş üretiminin tüm aşamasında doğa ile dost uygulamalar kullanırken, su, enerji ve kimyasal kullanımında yüksek oranda azaltma sağlayacak. Bu kumaş serisi ile üretimde, %40 su kurtarılırken, enerji ve kimyasal kullanımında %30 azalma sağlanıyor. Ayrıca üretimlerinin %10’unu geri dönüşümlü denime ayırırken, CO2 emisyonunda %60 azaltma sağlıyorlar. Doğayı düşünen ve bu yönde ürün üretme sorumluluğu alan marka ve ürünlerin daha da çoğalması bizi sevindiriyor.

Bir başka yeşil ürün ise organik denim, pamuğun üretiminden boyanmasına kadar tüm süreç ekolojik standartlara göre belirleniyor. Organik denim üretiminin yapılacağı toprakta en az üç sene kimyasal kullanılmamış olması gerekiyor. Üretim esnasında hiçbir tekstil kimyasalının kullanılmaması ve ipliğin boyanmasında doğa ile dost boyar maddeler kullanılması organik denimin diğer özellikleri. Ayrıca tüm bu özellikler kumaş sertifikaları ile belgeleniyor.

Geri dönüştürülmüş denim, bir başka sürdürülebilir ürün, fabrikadaki üretim kumaş artıklarından, iplik artıklarından yada eski denim ürünlerden elde edilen atıkların çözülmesi ve iplik haline getirilip tekrar denime dönüştürülmesi ile elde ediliyor. Nudie Jeans, Loomstate ve Huit Denim organik denim ve geri dönüşümlü denim ürünler konusunda öncü markalar.

 

Denim, yıkama yöntemleri ve boyama teknikleri sebebi ile doğaya olan duyarlılığın en üst noktada olması gerekli olan bir tekstil dalı. Bu sebeple yapılan tüm yeşil dönüşümler ve gelişmelerin daha da artması ve bu çalışmaların duyulması için talebin artması gerekiyor. Organik, geri dönüşümlü ve sürdürülebilir denim üretim yöntemleri ile üretilen giysileri kullanarak doğayı korurken pozitif bir dönüşümünde parçası olmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

 

 

 

Leave a comment